Raganės ir vijutrės

Raganės (Clematis) visiems žinomos kaip daugiamečiai sodo ir daržo vijokliniai augalai, išsiskiriantys savo ypatingu žiedų grožiu. Žiedų, spalvų gama labai plati: žydi baltai, žydrai, violetiniai, rausvai. Šie augalai- priklausomai nuo rūšies ar veislės- pražysta įvairiu metų laiku, nuo gegužės iki spalio mėn. Kai nužydi, daugelį jų papuošia pūkuoti vaisynai.
Vybornų medelynas - Ragane didele

Populiariausi yra stambiažiedžių raganių hibridai, tačiau nepamirštos ir smulkiažiedžių ar daugiamečių kerais želiančių raganių grupės.

Labai artimos raganėms – vijutrės (Atragene). Vieni autoriai laiko jas raganėmis (Clematis) išskirdami tik į atskirą sekciją. Kadangi žiedo sandaros skirtumai akivaizdūs (vijutrės turi tos pačios spalvos taurėlapius ir vainiklapius, raganės neturi vainiklapių), Lietuvoje skiriamos Raganės ir Vijutrės gentys.

Raganės ir vijutrės dažniausiai sodinamos prie altanų, pergolių, pavėsinių, balkonų, vienaaukščių pastatų sienų. Aplink tokias atramas raganės vyniojasi savo lapkočiais, todėl sode sumontuotos konstrukcijos turi būti padarytos iš nelabai storų dalių. Jei vijokliai augs prie sienos, mūrinės tvoros ar medžio kamieno, reikės prie atramos suformuoti tinklelį ar pririšti virves. Jais lipdami augalai sukurs tankų ir spalvotą kilimą.

Viena ar kelios raganės, pasodintos kieme prie suoliuko, užstos nuo vėjo ir saulės. Gražiai atrodo raganių gyvatvorė palei gatvę. Tankiau susodinus, galima atitverti daržą nuo kiemo.

Todėl parenkant rūšį ar veislę, reikia atsižvelgti ne tik į žiedų ir lapų dekoratyvumą, bet ir į tai, kaip vešliai auga, kiek leidžia ūglių, koks stiebų aukštis.

Geriausia pirkti augalus auginamus vazonuose, į daržą tokie augalai sodinami nuo balandžio iki lapkričio vidurio, į apie 60 cm gylio duobutes su drenažo sluoksniu ir kompostinės žemės priedu dugne.

Raganės gausiai laistomos, o dirvožemis aplink jas apsodinamas žemaūgiais augalais tam, kad sukurtų vijoklio pamatui pavėsį ir neleistų perkaisti šaknims.

Raganės ir vijutrės auga greitai. Geromis sąlygomis per dieną užauga 10-15 cm. Jas taip pat galima sodinti ir balkonų loveliuose, kurie žiemos metu (esant 0-5°C temperatūrai) pernešami į rūsį ar uždengiami izoliacine medžiaga.

Stiebus karpyti galima, bet ne visada. Jei nukirpsite stiebą su besikraunančiais žiedpumpuriais, antri žiedai užaugs negreitai. Nukirpus baigiant žydėti daugeliu atvejų galima tikėtis pakartotinio žydėjimo.

Kai kurios rūšys leidžia daug ūglių, bet sukrauna mažiau žiedų. Tokius augalus reikia praretinti – pavasarį iškarpyti plonesnius stiebus.

Darbo laikais:

Mes naudojame slapukus savo svetainėje, kad suteiktume jums tinkamiausią patirtį prisimindami jūsų pageidavimus ir pakartotinius apsilankymus. Spustelėdami „Priimti“ sutinkate naudoti VISUS slapukus.